Подорож великою й неосяжною країною

У виставковому залі Катерининського парку експонується унікальна виставка «Найкрасивіша країна». Російське географічне товариство представило понад 20 кращих робіт переможців однойменного конкурсу, який проводиться в Росії протягом шести років серед любителів і професіоналів фотомистецтва. Експозиція в Тирасполі відкрилася за підтримки Росспівробітництва та Союзу російських громад Придністров’я.

Невелике село з висоти пташиного польоту – маленькі, але затишні будиночки сховалися під дивовижними хмарами. Такий душевний знімок западає в душу своєю глибиною та простотою одночасно. Глядач ніби разом з автором зустрічає світанок в російському селі. На фото все здається таким рідним – маленькі стежки, що петляють між вулицями та будинками, а поруч – великий і могутній ліс. На час можна забути, де ти зараз – у виставковому залі чи в російській глибинці.

Фотознімки неймовірно реалістичні, для тираспольчан і гостей міста ця експозиція стала такою собі фотоподорожжю просторами великої Росії. «Буквально кожна фотографія доводить, наскільки прекрасна країна Росія, які там казкові місця – і Далекий Схід, Сибір, Камчатка, Сахалін, Кавказ. Візьміть будь-який куточок Росії – все, як у пісні: це отчий дім – будинок для багатьох», – емоційно поділилася враженнями віце-спікер Верховної Ради Галина Антюфєєва.

«Найкрасивіша країна» – унікальна виставка, яка мальовниче розповідає глядачеві про Росію у всій її красі ось уже на протязі шести років. Автори робіт – лауреати щорічного однойменного фотоконкурсу. З 2015 року в його архівах зібралося понад 500 тисяч знімків. Гості святкової експозиції, завдяки унікальним кадрам російських фотографів, змогли познайомитися з традиціями народів Росії, побачити й насолодитися неймовірними краєвидами та красою російської землі – від білосніжних гір Алтаю до якутських алмазів і оксамитових схилів Уралу.

На виставці в галереї Катерининського парку представлено 23 фотознімки переможців однойменного конкурсу Російського географічного товариства. Його, до речі, очолює сам міністр оборони Росії Сергій Шойгу.

Відкриття унікальної експозиції відбулося урочисто – з червоною стрічкою та оплесками учасників заходу. «Ця виставка демонструється у багатьох країнах світу. Представництва і представники Росспівробітництва діють у 72 країнах світу. От і цими днями вона експонується практично на всіх континентах. Усі, хто живе в Придністров’ї, є нашими російськими співвітчизниками, а значить, тут можна доторкнутися до своєї великої батьківщини. Адже Росія – країна унікальна за своїми масштабами, там є і Крайня північ – надзвичайно суворий край, є і субтропіки – вона розташовується у кількох часових поясах. Завдяки виставці, нікуди не виїжджаючи з Тирасполя, відвідувачі можуть помандрувати просторами Росії»,– підкреслив координатор проектів Росспівробітництва в Придністров’ї Микола Журавльов.

Усі знімки експозиції «Найкрасивіша країна» були зроблені в до- пандемійний період – фотографії несуть в собі особливу позитивну енергетику. «Коли люди чують «Найкрасивіша країна», всі розуміють, про що йдеться – це краса і пейзажі Росії. Людина може прийти на виставку і подивитися, яка ця країна є насправді», – розповіла голова Союзу російських громад Придністров’я Віоріка Кохтарєва.

Крім того, під час відкриття експозиції відбулося нагородження переможців онлайн-акції «Символы русского мира». Кращим у конкурсі дитячого малюнка «Військо козацьке, військо Чорноморське» також вручили спеціальні призи.

Відвідати виставку «Найкрасивіша країна» всі бажаючі можуть в галереї Катерининського парку до кінця червня.

Марія   КРАВЕЦЬ.

Фото IA»Новости Приднестровья».