Знайомство з Москвою через фотознімки

Широко й яскраво відзначили День Росії в Бендерській фортеці. Свято запам’яталося всім музичним фестивалем, театралізованою виставою, барвистим шоу, іграми, конкурсами та вікторинами. Придністровський державний художній музей (ПДХМ) запросив на тематичну виставку «Прогулянки по Москві».

Експозиція відкрилася у виставковому залі цитаделі. Глядачі змогли познайомитися з особливим поглядом на столицю Росії Володимира Артьомова – відомого фотографа, кіно- й телеоператора, режисера, а на сьогодні ще й викладача факультету «Театру, кіно і телебачення» університету «Синергія».

Знаменитий фотограф є випускником операторського факультету ВДІКу. Нині він – член спілок кінематографістів і журналістів. Його професійна біографія багатогранна: російський фахівець автор і учасник сотні творчих проектів. «Володимир Артьомов –досить відомий кіно- і телеоператор, викладає у ВНЗ Росії. Він запам’ятався всім більше як оператор-документаліст», – розповіла старший науковий співробітник ПДХМ Людмила Кірман.

На виставці, приуроченій до Дня Росії, глядачам представили 42 роботи російського майстра. «Прогулянки по Москві» – це фотографії, об’єднані однією темою – любов’ю до неповторної архітектури та природи Москви, до динамічного життя її городян.

«Зазначимо, що фотороботи Володимира Артьомова державному художньому музею Придністров’я передав у дар департамент культури Москви у 2008 році. Щоправда, тоді наш за-клад ще мав статус картинної галереї м. Бендери.

Вся справа в тому, що у 2007 році відбулися Дні Придністров’я в Москві. За підсумком цієї події, у відповідь вирішили провести Дні Москви в Придністров’ї 2008 року», – підкреслила науковий співробітник художнього музею.

Отже нині придністровці мають можливість прогулятися вулицями Москви, не покидаючи нашу республіку. Символічно, що виставка фоторобіт Володимира Артьомова відбулася саме в рамках святкування Дня Росії.

Глядач може познайомитися з виглядом столиці Російської Федерації, зануритися в її буденний ритм і в атмосферу святкових урочистостей. «Це така репортажна серія, де відображені пам’ятки в різний час доби, в різні пори року. Фотограф знайомить глядача і з історичними пам’ятками – це Собор Василія Блаженного на Красній площі, Московський кремль, пам’ятник засновникам слов’янської писемності Кирилу та Мефодію. На знімках також відображені улюблені місця відпочинку городян і гостей міста: парк Чисті пруди, парк Воробйови гори, парк-садиба Останкіно», – зазначила співробітник художнього музею.

Особливе місце в експозиції належить видам, що їх увічнив об’єктив саме у вечірній час. Москва у сутінках: набережна житлового комплексу «Червоні вітрила», Московський державний університет, міжнародний діловий центр «Москва-Сіті», ЦУМ, храм Христа Спасителя – всю красу російської столиці спробував передати для нас фотограф Володимир Артьомов.

До речі, познайомитися з роботами майстра можна упродовж червня.

Леся   ПОТОЦЬКА.

Фото IA»Новости Приднестровья».